Det kan være svært at forstå hvad hvidbalance er, men ganske simpelt er det hvordan hvid opfanges og opfattes af kameraer. Hvidbalancen er altså den der gør at hvide elementer i dine billeder ser naturlige hvide ud. Det er hvidbalancen der sørger for at hvid ikke har blålige eller gullige nuancer. Derfor er hvidbalancen essentiel hvis du gerne vil have realistiske billeder, hvor lyset ser naturligt ud. Du kan dog også styre samt udnytte hvidbalance til at skabe billeder med stærke gullige eller blålige farver.

Mennesket opfatter ubevidst hvid i alle typer lys så som sollys, stearinlys, glødepærer osv.. Kameraet opfatter dog som udgangspunktet lyset på samme måde i alle situationer – hvilket gør at hvid bliver opfattet som samme farve som det omgivende lys. Det vil altså sige at hvid på en overskyet dag vil bliver opfattet som blå og at et stearinlys lys vil opfattes som gul.

Digitalkameraer vil som oftest automatisk selv justere og fastsætte hvidbalancen. Kameraerne kan dog også tage fejl og derfor er det muligt manuelt at indstille hvidbalancen i de fleste digitalkameraer. Når man indstiller hvidbalancen er det typisk tale om korrektion og justering af farvetemperaturer. Det kan dog også være nødvendigt at justere imod andre ubalancer end selve farvetemperaturen. Farvetemperaturen angives i Kelvin og de lave temperaturer er gullige og skal kompenseres med blå.

Det kan være svært at justere til en korrekt hvidbalance, især hvis billedet skydes i blandingslys. Der er to muligheder for at justere hvidbalancen i et billede. Den kan justeres inden man skyder billederne, men kan også justeres efterfølgende på billeder skudt i RAW. I et almindeligt digital kamera kan man vælge belysningstypen eller farvetemperaturen. I mere advancerede kameraer kan man finjustere hvidbalancen endnu mere, ved at tilføje justering af grøn/magenta.