Du er måske nybegynder og har lige fået dit første spejlreflekskamera og kunne godt tænke dig at lære at bruge kameraet.

Her er nogle gode tips til at knipse de gode billeder

Lær lyset at kende

Noget som er rigtig vigitgt er, at lære lyset at kende. Når du først har lært lyset at kende og kan bruge det korrekt, så kommer dine billeder til at se fantastiske ud. Når det kommer til fotografering er lys altså ikke bare lys. Lys har mange vinkler samt forskellige farver og hårdheder.

Noget af de bedste lys er naturligt lys. Sørg derfor at udnytte den så meget som du kan! Åbn persienner eller gardinerne og luk alt det naturlige lys ind. Lyset er super vigtigt i forhold til at skabe stemningen i billedet.

Når dette så er sagt så skal man passe på med at overeksponere sine billeder, altså tage for lyse billeder. Du skal være omhyggelig med lyset, for meget lys kan nemlig komme til at “brænde” detaljer ud i dit billede.

Læs mere om lys her

Lær vinklerne og komposition at kende

Eksperimenter endelig med perspektiver og vinkler. Brug både fugle og frøperspektiver, men benyt dig endelig også af almindelig perspektiv. Brug tid på at lære noget om vinkler, perspektiver og komposiotion og ikke kun kameraets funktioner.

Når du tager portrætter så tag dem gerne i motivets øjenhøjde eller en smule nede fra, så personen er mere i fokus og ser mere “mægtig” ud. Derudover giver det en mere personlig fornemmels og connection til motivet. Vi har nemmerre ved at identificere os med personer i øjenhøjde. Leg endelig også med at tage portrætter oppefra, dette kan dog så personen til at se lille og “svag” ud. Forsøg dog også endelige at tage billeder lige ovenfra.

Lær mere om komposition eller billedvinkler

Lær fil-formaterne at kende

Når du har et spejlreflekskamera kan du selv vælge hvilket format den skal tage billederne i. Det mest normale og brugte format er jpeg, men dette er ikke lig med det bedste format. Alle spejlreflekskameraer kan tage billeder i et såkaldt råformat, som er et format hvor du har flere muligheder i forholdt til efterbehanling. Dette format er dog også det tungeste format altså det der fylder mest på dit SD-kort. Der er altså store fordele ved at skyde billeder i RAW-format.

Lær de manuelle indstillinger at kende

Sørg for at lære kameraets manuelle indstillinger. Du får meget mere ud af din fotografering hvis du lære at mestre de manuelle indstillinger. For det første lære du hurtigere og bedre at forstå de forskellige principper og indstillinger. Leg med kameraets manuelle indstilling samt stillestående motiver og motiver i bevægelse. Så vil du helt sikkert blive klogere på kameraets indstillinger og på hvordan du udnytter dem bedst i forskellige situationer.

Læs mere om kameraets funktionshjul her

Køb ikke billige objektiver

Jeg har aldrig selv ejet et billigt objektiv, som sigma eller tamron. Jeg har dog overvejet det, men kunne godt lide tanken om at det var den “ægte” vare og det som passede samt var produceret til mit kamera. Den beslutning og holding er jeg glad for at jeg holdte ved, for prøvede en vens kamera med en sigma linse på og blev derefter fuldstændig skræmt over kvaliteten på billederne.

Spar derfor op til dine objektiver istedet for at gå på kompromis

Stol ikke på den lille LCD-skærm

Et billede kan nemt se super perfekt ud på kameraets lille LCD-skærm, men når du så får den op på computeren er ansigterne ude af fokus og sløret. Det er altså vigtigt, at du holder øje med hvor kameraets fokus ligger i billederne. Man kan lige zoome ind på billedet for at dobbelttjekke fokusset, men det er ikke 100% sikker løsning dog mere sikkert.

Sæt mål for dig selv

En utrolig vigtig ting er at øve sig! Det kan derfor være en god ide at sætte sig mål og skabe små fotoprojekter for sig selv. Hvis du har overskuddet så øv dig endelig hver eneste dag. Når du sætter mål får du også automatisk erfaringer og en motivation til at tage billeder. Gå i gang med at brainstormme og drømme om fantastiske billeder og udfordringer. Tag en tur på google, instagram eller billed/fotograf hjemmesider og søg inspiration. Du kan også finde inspiration i grupper på facebook. Skriv dine ideer og drømme ned som mål. Når du opstiller dine mål så sørg gerne for, at incoorporere og definere hvilke indstillinger i kameraet du har tænkt dig at bruge og lege med.

  • Tag billede af en frossensæbebobbel hvor du leger med motiv og komposition
  • Tag et natur billede ved en sø hvor du leger med farver og blænde
  • Leg med persepktiver og stemninger i portrætter
  • Spørg en fremmed om du ikke må tage et portrætbillede af ham/hende
  • Leg med blade og dybde i et billede

Tag altid kameraet med dig og øv! Øvelse gør altså mester!