Noget af det vigtigeste i et portrætbillede er stemningen og lyset. Disse to ting er typisk også noget der går hånd i hånd. Her finder du gode tips og ticks til hvordan du kan få et godt portrætbillede i kassen.

Her er 10 tips, tricks og overvejelser du skal gøre når du vil tage gode portrætter. Det er vigtigt for os at understrege at dette kun er tips og tricks og at der findes mange andre gode tips tricks og ideer. Derudover skal det siges at det ikke er nødvendigt, at købe udstyr og dyre kameraer for at få et fantastisk portrætbillede. Vi vil i senere indlæg gerne komme med inspiration og ideer til portrætter med og uden ekstra udstyr.

Sæt dig nogle mål og ideer

Hvis du skal tage portrætbilleder, så snak gerne med personerne der skal fotograferes. Få dem gerne til at vise dig nogle billeder de selv godt kan lide. Hvis du selv vil bestemme så tag at finde nogle inspirationsbilleder, så du har en bedre ide om hvor du vil hen med billederne. Dette betyder ikke at du ikke skal eksperimentere og forsøge dig med andre spændende vinkler osv.. Det er i hvert fald en god ide for nybegyndere at have et mål og en ide om hvordan billedet skal se ud.

Hav styr på tid og stemningen

Hav styr på lyset – Lyset i øjene på modellen

I forhold til lys så brug gerne naturligt dagslys, så du ikke får mørke og triste portrætbilleder. Hvis du ikke har en fotolampe eller tilstrækkelig nautralt og naturligt lys, så prøv at gå gerne tæt på et vindue eller gå udenfor. Gå gerne efter spots med hvide mure eller vægge. Ikke fordi i skal bruge det som baggrund, men faktisk fordi en hvid væg er perfekt til at reflektere lys. Reflektionen fra hvide vægge er med til at give et blødere lys og knap så skarpt for modellen iforhold til naturligt sollys.

Når du fotografere udendørs med meget sol, så sørg for at lyset rammer blidt modellens ansigt (ikke direkte og skarpt). Direkte og skarpt lys vil skabe hårde skygger, mørke ansigter eller sammenknebne øjne på billedet. Hvis du ikke kan få det til at fungere med at reflektere lyset med hvide vægge, så brug din flash/blitz til at lysne ansigtet på modellen. Hvis du vælger at bruge en flash/blitz, så brug gerne en diffuser til at blødgøre blitz lyset.

Forsøg at få skab et mere blødt lys.

Udover det overordnede lys i billedet, som skal skabe skarphed og stemning så er selve den “lys”-plet i øjet ret vigtigt for et portræt. Lyspletten er med til at give en specielt fokus i øjene og intensitet i billedet. Formen på pletten i øjet er oftest defineret at formen fra din lyskilde. Dette vil sige hvis du står foran et firkantet vindue eller en firkantet softbox får du firkantet lysplet i øjet. Hvis din lyskilde er for skarp vil du typisk få en lille rund plet i øjet, som er så lille så den ikke giver den vildeste intensitet.

En almindelig softbox vil give et fint blød firkantet lys i øjene, derimod vil en diva ring give en fin ring i øjet. En rund lampe vil selvfølgelig give en et rundt lys i øjene

Brug gerne en stor blænde og hurtig lukkertid

Når du tager portrætbilleder i et naturligt lys er det en god ide at have en stor blænde. En stor blænde gør at baggrunnden bliver mere sløret og dermed giver større fokus på motivet. Derudover gør det at du får en lav dybdeskarphed og motivet står mere frem. Når det så er sagt så jo lavere blændetal jo større blænde. En større blænde gør at hullet i kameraets linse bliver større og lukker mere lys ind. Når der kommer mere lys ind i kameraet skal du sørge for at have en kort lukkertid. En kort lukkertid betyder at kameraet tager billederne hurtigere. En kort lukkertid er med til at du ikke får overbelyst dine portrætbilleder. Derudover er fordelen ved kort lukkertid også at du nemmere fanger øjeblikket.

Vinkler og komposition

Vinkler og komposition er noget af det, der kan gøre dit billede lidt mere interessant. Komposion er hvordan et billede er opbygget og der findes nogle god retningslinjer og “regler” for god komposition. Du har højest sansynlig hørt om Det Gyldne Snit. Det Gyldne snit handler om nogle snitpunkter, hvor du kan placere vigtige elemeter og skabe harmoni. Der findes faktisk også en del andre kompositionstyper.

Fyld billedet med dit motiv

Gå tæt på

Naturligt – ikke opstillet

Leg med baggrunde

Skyd – evaluer – korriger