Hvad er et systemkamera (spejlløst kamera)?

Når du tager billeder med et systemkamera rammer lyset sensoren, hvor dataen så sendes videre og vist i den elektroniske søger eller på skærmen. Desuden fungerer autofokussystemet ved at analysere på dataen. I den elektroniske søger vises ansigtsgenkendelse og eksponering som den vil blive på billederne. Systemkameraerne er mindre og lettere end spejlreflekskameraerne, da den ikke har spejl og prismesystem som en optisk søger.

I forhold til spejlreflekskameraer kan mange af systemkameraerne optage med elektronisk lukker så den kan tage billeder lydløst.  Desuden kan nogle systemkameraer skyde billedserier op til 20 billeder pr. sekund (Sony a9) – hurtigere end tilsvarende spejlreflekskameraer.

Hvorfor vælge et systemkamera og hvad bør du overveje inden du køber?

Når du skal vælge kamera, vil du naturligt stille dig selv nogle spørgsmål om hvad du har brug for og gerne vil bruge kameraet til. De sidste mange år har kamerateknologi udviklet sig og de kompakte systemkameraer bliver kun bedre og bedre. De fleste kameraer er i dag digitale om det så er spejlrefleks eller spejlløse. Teknologien bag de kompakte og spejlløse kameraer er i dag så gode at de kan fås med udskifteligt objektiv og styrken fra et spejlreflekskamera.

Derudover har du også muligheden for et kompakt spejlløstkamera med full-frame sensor teknologi. Tidligere har ulempen ved de små kompakte og spejlløse kameraer været deres zoom. Deres zoom har tidligere været digital zoom, hvilket betyder at man digitalt med kameraet zoomer og forstørre det billede der allerede er. I dag kan man dog få kompakte kameraer med udskiftelige objektiver og selvfølgelig optisk-zoom. Optisk-zoom betyder at man fysisk zoomer med objektivet uden at tabe billedkvalitet.

En anden ulempe der tidligere har været ved kompakte systemkameraer, var sensoren. En stor sensor vil altid opfange mere lys og dermed flere detaljer og mindre støj (grums). Igen er der sket en stor udvikling inden for de kompakte kameraer og i dag findes de også med store sensorer, faktisk helt op til full-frame sensorer ligesom dem der sidder i et professionelt spejlreflekskamera.

Læs om de første systemkameraer fra Panasonic her

 Står du overfor at skulle købe nyt kamera, skal du overveje hvad du skal bruge den til. Desuden skal du tænke over hvor meget tid og energi du vil lægge i fotografering. Der er i hvert fald ikke nogen grund til at investere i et dyrt kamera hvis du kun har tænkt dig at det skulle hives frem til årets juletræsbillede. Teknologien er i hvert fald så langt idag at selv de billige kameraer kan tage hjemmefotografier. Du skal altså stille dig selv følgende spørgsmål: Er det et kamera til hobby, arbejde eller bare et kamera til at fange livets begivenheder? Er det planen du vil lære alle de tekniske indstillinger og videreudvikle dig?

Det nytter i hvert fald ikke noget at kaste flere tusinde kroner efter et dyrt kamera hvis ikke man har tænkt sig at lære hvad den kan. Men når det så er sagt er det også træls hvis man investere et par tusinde i et kamera og så et halvt år efter finder ud af man skulle have haft et med tekniske indstillinger. Fotografering er altså ikke en billig hobby så derfor er det vigtigt at planlægge og undersøge inden man køber – så man køber det rigtige.

I dag er der ikke den store forskel mellem spejlrefleks- og spejlløsekameraer derfor skal du ind og nærlæse specifikationerne inden du vælger. De spejlløsekameraer benytter sig af samme sensorer og processorer som spejlreflekskameraerne, hvilket gør at der ikke er den store forskel. 

Bedste spejlløse systemkameraer på markedet

I forhold til systemkameraer er Sony et af de førerende spillere på markedet. Derudover er Sony også en af dem der startede produktionen af spejlløse systemkameraer først og dermed har flest modeller på markedet. Sony er også gået forholdsvis all in på det spejlløse markedet.