Når du skal vælge kamera, vil du naturligt stille dig selv nogle spørgsmål om hvad du har brug for og gerne vil bruge kameraet til. De sidste mange år har kamerateknologi udviklet sig og de kompakte systemkameraer bliver kun bedre og bedre. De fleste kameraer er i dag digitale om det så er spejlrefleks eller spejlløse. Teknologien bag de kompakte og spejlløse kameraer er i dag så gode at de kan fås med udskifteligt objektiv og styrken fra et spejlreflekskamera.

Derudover har du også muligheden for et kompakt systemkamera med full-frame sensor teknologi. Tidligere har ulempen ved de små kompakte og spejlløse kameraer været deres zoom. Deres zoom har tidligere været digital zoom, hvilket betyder at man digitalt med kameraet zoomer og forstørre det billede der allerede er. I dag kan man dog få kompakte kameraer med udskiftelige objektiver og selvfølgelig optisk-zoom. Optisk-zoom betyder at man fysisk zoomer med objektivet uden at tabe billedkvalitet.

En anden ulempe der tidligere har været ved kompakte systemkameraer, var sensoren. En stor sensor vil altid opfange mere lys og dermed flere detaljer og mindre støj (grums). Igen er der sket en stor udvikling inden for de kompakte kameraer og i dag findes de også med store sensorer, faktisk helt op til full-frame sensorer ligesom dem der sidder i et professionelt spejlreflekskamera.

Læs om de første systemkameraer fra Panasonic her

Hvad er forskellen så på et spejlreflekskamera og et kompakt systemkamera?

En stor forskel er kameraernes indre opbygning. Når du tager et billede med et spejlreflekskamera, vil du først kigge på dit motiv gennem søgeren. Her kommer lyset gennem objektivet, rammer spejlet, lyset sendes til en prisme og videre til oklaret. Når du tager billedet, vippes spejlet og lyset rammer sensoren. I et kompakt kamera rammer lyset derimod sensoren og sender data videre til skærmen eller kameraets elektroniske søger.